Stensöta


Stensöta skapades 2013 av Karin Wiberg, violin och Ellen Sjö Sander, marimba, frilansande musiker hemmahörande i Göteborg. De träffades på Högskolan för Scen och Musik. Stensöta brinner för att ta fram ny musik i samarbete med tonsättande kvinnor.

Duon samarbetar med olika tonsättare som komponerar direkt för dem, bland andra den isländska tonsättaren Bára Gísladottir och den svenska tonsättaren Corinne von Dardel. Repertoaren består i övrigt av musik av Anna Eriksson, Staffan Storm, Ellen Lindquist m.fl. samt transkriptioner och improvisationer.

I Berg bjuder Stensöta publiken på en husvagnsanpassad improvisation.


http://stensota.com/


11 juli,  Galleri Söreskog i Berg. Kl. 15 - 18

Jenny Johansson 


Audiovisuell konstnär som arbetar interdisciplinärt med kollage i relation till materiella hierarkier och alternativ historieskrivning. Praktiken präglas av tankar kring tid och arbete, myt och verklighet. Johansson uttrycker att hennes process är “ett samspel mellan impuls och kontroll i ett landskap där tvetydligheten är min bästa vän”.


https://jennyjohansson.com/


19 - 20 augusti ,  Galleri Söreskog i Berg (Nytt-festival)  torsdag kl. 18:30, fredag kl. 14:30Karin Wiberg


Violinisten Karin Wiberg verkar gränsöverskridande och intuitivt i sitt musikerskap. Vid sidan om det klassiska grundspåret rör hon sig i och mellan olika konstnärliga genrer och musikstilar. Karin skapar musik och ljudkonst i flera olika grupper och konstellationer, samarbetar sceniskt med andra konstnärer och anlitas för stråkarrangering, studioinspelningar och liveuppträdanden i Sverige och utomlands. Karin jobbar aktivt för ett jämställt musikliv, att alltmer av kvinnors tonsättningar ska upptäckas och spelas på musikscenen.

Under sin vistelse i Kulturvagnen fokuserar Karin på mötet med lyssnaren genom improvisation. Ta med dig ett ord (på en känsla, en upplevelse, ett ting...) och kom in i husvagnen till en exklusiv ljudande stund.

http://karinwiberg.info/om-karin/


21 augusti

Bergdala Konstgalleri  kl. 13-16

Transjö Folkets hus  (Nytt-festival)  kl. 17:30

Maya Lundin Klingberg 


The Bathroom - en film om en groda och om motstånd. Om animation säger Maya: ”Efter att mest arbetat inom textilkonst och måleri var det för mig en ny värld att kliva in i att arbeta med narrativ och kronologi genom rörliga bilder.

Det är värdefullt att inse hur perspektivet skiftar efter under arbetets gång. Hur grodans fysiska tillkortakommanden blivit i tanken bytt till funderingar på dens visioner och tankar. Grodan blir något långt mycket större än en klump med lera och lite ståltråd. 


Maya Lundin Klingberg, född och uppvuxen i Nynäshamn. Utbildad vid textilutbildningen vid Högskolan för Design och Konsthantverk. Sedan några år bosatt och verksam i Hensmåla, Småland. 


Södra Sandjö hembygdsgård.

4-5 september, kl.10:00 - 17:00

Jan Carleklev + Bruno Andersen


Med en master från Konstfack och en bakgrund som tonsättare och musiker har Jan Carleklev turnerat i olika delar av världen med musik och scenkonst. Idag arbetar han som konstnär med ljud som sitt främsta material. Men material och metoder varierar och verken talar till flera sinnen. Carleklev har etablerat en konstnärlig praktik där han själv eller i deltagande processer tillsammans med sin publik utforskar vår relation till vår omvärld och kanske framför allt vår relation till oss själva med hjälp av ljud.

För detta tillfälle slår sig Jan Carleklev ihop med Kulturvagnen för att åka ut på jakt efter nya röster till Insektskören. Du bjuds nu in att bidra samtidigt som du får lyssna till och inspireras av de röster som redan samlats in. Alltihop mynnar ut i en ljudupplevelse som du aldrig hört förut.

https://carleklev.se/Bruno Andersen började sin musikaliska bana bland grytorna i farmors kök. Började spela vevlira för första gången på folkhögskolan på Lunnevad. Senare studier i slagverk på Musikhögskolan i Göteborg. Efter att ha hört Valentin Clastrier spela modern musik på vevlira så blev liran huvudinstrument ganska omgående och även en kurs och lektioner för Valentin. Bruno har turnerat med allt från opera till folkmusik & ”dödsjazz” Faust, Läder, Hemållt, Scenkompani Mariposa för att nämna några. En konsert att särskilt belysa är Bruno och Fredric Bergströms 24-timmarskonsert med vevlira på Geigers 30-dagarsfestival i Göteborg 2012. (red. anm.)

Nu i höst aktuell med en ny skiva tillsammans med säckpiparen Folke Dahlgren.

https://brunoandersen.se/


11 september, Väderlanda gamla skola

ca. 16:00 - 21:00

Stensöta. Foto: Marit Lissdaniels

Processbild, 2021    foto: Jenny Johansson

Karin Wiberg. Foto: Model House

Stillbild ur Badrummet

Vårt turnéprogram 2021 sker med stöd från Kulturrådet och Ideell Kulturallians